Új Jelszó Kérése
Matchboxshop-FACEBOOK
TOP Termékek
Termékajánló
Látogató Számláló
0
3
7
0
3
3
9
Házhozszállítás

SYL Fashion Hungary
Hírlevél
MANIAXTREME női divat
Pistikeboltja
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Használt vagy új modellt vásárolnál ?
Új modell
Használt modell
Naptár
2017. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Termék Részletek

HCM LADA NIVA MAGYAR RENDŐRSÉG ( LINDA film sorozat ) 1:43

Raktárkészlet: 0 db
HCM LADA NIVA MAGYAR RENDŐRSÉG ( LINDA film sorozat ) 1:43
 • HCM LADA NIVA MAGYAR RENDŐRSÉG ( LINDA film sorozat ) 1:43
 • HCM LADA NIVA MAGYAR RENDŐRSÉG ( LINDA film sorozat ) 1:43
9 990 Ft9990

Egyedi festésű modell.
Fix talpazat / Vitrines kivitel .
Modell autó mérete 1:43 méretaránynál cirka 10-14 cm autó típustól függően.

PEGI INFO : 14+

 • Egyedi festésű modell.
  Fix talpazat / Vitrines kivitel .
  Modell autó mérete 1:43 méretaránynál cirka 10-14 cm autó típustól függően.

  PEGI INFO : 14+

   

   

  Gát György rendező és Polgár András, a sorozat egyik forgatókönyvírója avat be minket a kultikus sorozat titkaiba. Aki nem olvasta az előzményeket:

   

  Azt már posztokkal ezelőtt megállapítottuk, hogy a közönség imádta a visítozó rendőrlányt, nem így a tévékritikusok. „A kritikai fogadtatás katasztrófa volt. Beledöngöltek a földbe. Kaptam hideget-meleget, minden volt, csak jó film nem. Mit vijjog itt, kamu, minden volt. Csak közben kiürült a város, ha a Linda ment. Igaz, hogy nem volt ennyi csatorna, nem volt választási lehetőség, de a Linda tarolt. Annyira, hogy nem lehetett nem folytatni. Híresek lettünk tőle, népszerűek. Igazi sztárok lettek a szereplők. Szóval nem tudtak menni az utcán, hipersztárok lettek, akik benne voltak.”

   

  Meg fogunk lepődni, de már a Lindában is - a negyedik epizódtól - voltak reklámok. (Debreceni Konzervgyár, Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat, Minőségi Cipőgyár, VOLÁN TEFU stb.) „Hát akkoriban még nem volt médiatörvény. Ebben a filmben volt először, hogy ilyet csináltunk. A Demján adott hozzá pénzt - a Skála -, de sokan mások is. Ezért cserébe a filmekben voltak reklámok, de hangsúlyozom, autodidakta módon csináltuk, nem voltunk elég okosak, nem értettünk hozzá, csak ilyen hályogkovács módjára. A Lindában nem lehet észrevenni a reklámokat úgy, mint a Famíliában, mert igyekeztünk jól beilleszteni a filmbe.”

   

  A sorozat rendőrségi szakértőjének Dr. Láposi Lőrincet (aki nemrég halt meg) kérték fel az alkotók. „Ő akkoriban egy nagyon menő nyomozó volt. Minden egyes forgatókönyvet – mondja Polgár András - leokézott, ha kellett, akkor leült és elmondta, hogy mi az, amit ki kellene javítani, mert ez nem életszerű, tehát a filmek hitelesek voltak nyomozói szempontból. Azzal, hogy bűnügyi film, nem volt probléma, inkább azzal, hogy karatézó rendőr. Meg nő! Meg fapapucsban jár!”

   

   

  Tojás alakú földgömbből kitörő Görbe Nóra, animált rendőrautó után kocogó Bodrogi Gyula, és a LINDA feliratot szívószállal beszürcsölő Pécsi Ildikó: a főcím nem kevésbé volt ötletes, mint az egész sorozat. „Én kieszeltem - akkoriban még nem volt számítógépes animáció – hogy egy olyan főcímet szeretnék, hogy az élő figurák és a rajz össze legyen kombinálva. És az Iparművészeti Főiskoláról ismertem Kozma Pétert, akit nagyon tehetségesnek tartottam. Ő még a Magyar Hirdetőnek csinált filmeket, azóta nagymenő reklámos lett, az egyik legnagyobb reklámguru. Elmondtam neki, hogy mit akarok, és készített nekem egy storyboardot, képes forgatókönyvet. Ma már nem nagy ügy egy ilyet összehozni, de hát akkor ezt szabályosan rárajzoltuk a filmkockákra. Szóval abszolút kezdetleges módon csináltuk.”

   

  A Linda főcímzenéje mindenkinek ott lüktet a fülében, a korszak népszerű filmzene-szerzője, Vukán György szerezte, aki dolgozott Bacsónak, Fábrinak, Az ötödik pecséttől kezdve, A tanún keresztül, a Gyula vitéz télen-nyáronig több mint 140 filmben hallhatjuk az ő muzsikáját. „A Vukán egy frenetikus dzsessz-zenész a mai napig, így a remek főcímzene is neki köszönhető. Én elmondtam neki, hogy kicsit dzsesszes, de könnyed hangvételű, populárisabb főcímzene legyen. Más volt, mint a szokásos. A Vukán nagyon sok filmzenét csinált akkoriban, nekem egy kicsit másképp dolgozott, mert más volt az igényem.”

   

   

  Az egyik legemlékezetesebb alakítás a sorozatban egyértelműen a Bodrogi-Pécsi páros véget nem érő komédiázása volt. De ebben az esetben is sok minden alakult a forgatás közben - emlékszik Polgár András. „Hát ez úgy adódott. A Bodroginak az egész habitusa ilyen, ő örömszínész, ő a forgatás szüneteiben is játszik. Mi arra gondoltunk először, hogy beköltözik ez a nő, aki majd él ott a szomszédban, és elkérnek majd egy létrát tőle, vagy ő kér el két tojást, de kinőtte magát az ügy, mert a Gyula elkezdett ott sürgölődni ekörül a hatalmas nő körül. Akkoriban a Pécsi Ildikót övezte egy nimbusz, ő valami csodálatos szépség volt, az egész ország döglött utána, amikor fiatal volt. És a Linda idején már 40 éves lehetett, de azért még mindig benne volt a nézőben, hogy ez a Pécsi Ildi, ez egy bombázó. Tehát a Gyulának az egész habitusa valahogy ezt hozta, és ha egy színész jókedvűen dolgozik egy sorozatban, akkor minden színész szárnyakat kap. Akkor még a Szerednyei nagyon fiatal volt. Ő úgy került a Lindába, hogy a Szembesítés eredménytelen című darabomban váratlanul meghalt az egyik színész, és a Béla ugrott be helyette, főiskolás, vagy főiskolát éppen, hogy végzett fiatalember. És annyira jó volt benne, hogy elvittem a Gát Györgyöt, hogy nézze már meg ezt a színészt, mert kiváló volt. És kiváló volt ebben a filmben is.”

   

  A mai nézőnek már nem annyira feltűnő, de a színészválasztásban is voltak apró poénok. Bánffy György, a Varjúdombi mesék szépszavú mesemondója kiégett rendőrorvost játszott. „Nemeskürtyhez jártam szabadegyetemre – meséli Polgár András -, és ő azt tanította, hogy minden figurának legyen meg a maga históriája, az arcán viselje a sorsát. Tehát a rendőrorvost úgy formáltam meg, hogy egy rosszéletű figura legyen, aki a boncteremben ki tudja, hány évet lehúzott a hullák között, és annyi mindent látott. De az megint a Gát tehetségét bizonyítja, hogy a filmen pont ilyen lett, ugyanis a figura képi megjelenítésébe nekem nincs beleszólásom, meg nem is tudnék beleszólni. A Bánffy György egy mindig borotvált, jó megjelenésű, nyugodt ember volt. Ilyen színésznek ismerjük, játszotta Széchenyit, Faustot, Bethlen Miklóst. És egyszercsak hozza nekem ezt a figurát, ezt a borostás, unott képű rendőrorvost, akinek mindig cigi lóg a szájából, hát én azt hittem, hogy eldobom magam, annyira jó volt.”

  Ugyanilyen meglepő húzás volt Csiszár Imrét felkérni az egyik gengszter szerepére A fotómodell című epizódban. „Csiszár Imre, akkoriban a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője volt, de eljött a filmbe játszani, mert szeretett játszani, és annyira jó volt ebben a filmben mint rosszfiú, mint gengszter. Szóval ezek telitalálatok, ehhez rendezői szem kell.”

  A Linda utóéletéhez hozzátartozik, hogy hatására hihetetlen mértékben növekedett a rendőrség népszerűsége, jóval több nő jelentkezett rendőrnek, mint addig. Ennek köszönhette Gát György, hogy a HM felkérte egy, a honvédséget népszerűsítő sorozat rendezésére, ez lett az Angyalbőrben. De viszontláthattuk Lindát regényben, képregényben, trikókon, hajpántokon is.

   

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  523836
Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.