Hírek

Igen gyártották Magyarországon is a MATCHBOX-ot a 80-as években !
2018.07.22

Igen gyártották Magyarországon is a MATCHBOX-ot a 80-as években !

MATCHBOX - Made in Hungary

 

Közel sem annyira köztudott, hogy Magyarországon is gyártották a MATCHBOX kisautókat az 1980-as években ! TELJESEN HIVATALOSAN !

A neves Brit gyár így próbált meg bejutni az előlük elzárt régiókba, na és persze mivel élesedett a helyzet a piacon természetesen a gyártási árakat is lefelé kellett tornászni..

MATCHBOX - Made in Hungary

Az Egyesült Királyságban uralkodó gazdasági helyzet megszedte az áldozatait a játékgyártók közül az 1970-es évek végén. A nálunk csak jobbára a gyűjtők által ismert Meccano (Dinky), Mettoy (Corgi) csődbe mentek.

MATCHBOX - Made in Hungary

Ebben az időszakban volt variálás a tulajdonjogokkal rendesen, de ezt már előző cikkjeinkben olvashattátok részletesen ..

Innen most jön egy kis átemelt rész ami nagyon szépen meg van fogalmazva :

A Matchbox International is szeretett volna gyártást beindítani Magyarországon, addigra a konkurensek valamelyest már kitaposták számára az ösvényt.

A Corgi játékautók gyártásában már tapasztalatot szerzett, akkor még kevés embert foglalkoztató, főleg műanyag és fém trafikáruk gyártására szakosodott Metalbox GMK-ra esett a választás, mint gyártó partnerre.

A GMK a Külkerrel kötött bérmunka szerződés keretében elsődlegesen típusonként 100 darab próba, 10 000 darab széria kisautó próbagyártására kapott megrendelést. (A további legyártott mennyiségről nincsenek hiteles információk).

A Matchbox a gyártásához szükséges gépeket a szerződésnek megfelelően 1986-ban rendben leszállította és októberben megindult a magyarországi gyártás, ami az 1988-as hivatalos befejezésig töretlenül folyt. A gyártás befejezésének oka gazdasági és stratégiai döntés volt egyben. A Matchbox a vasfüggöny leomlásával nem látta biztosítottnak a gazdasági együttműködés feltételeinek – miszerint az elkészült darabokat csak a keleti blokk országaiban értékesíthetik – és a gyártás minőségi előírásainak maradéktalan betartását.

MATCHBOX - Made in Hungary

Hogy a félelmükben volt is valami, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Magyarországi gyártással egy időben, Bulgáriában is hasonlóan elkezdődött a Matchboxok gyártása. Viszont amikor a cég 1988 végén, 1989 elején nem csak tőlünk, de onnan is kivonult, az ottani partnerük nem szolgáltatta vissza az öntőformákat! Tulajdonképpen mind a mai napig bukkannak fel bolgár gyártású, abszolút mértékben kalóz Matchboxok!

Abszolút legenda szinten kering az a pletyka, hogy itthon a szerszámok visszaszolgáltatása után is folyt még egy rövid ideig a gyártás azokból a „véletlenül túl nagy mennyiségben legyártott” alkatrészekből, amik a raktárban álltak. Természetesen erre semmi bizonyíték nincs, pletyka az egész, de az is igaz, hogy felbukkantak hazai készítésű Matchboxok, mindenféle érdekes, nem a Matchbox előírás szerinti kerékkel.

A Magyarországon gyártott Matchboxok:

    MB17-D/9-E AMX Prostocker (Ezüst, Arany, Sárga, Metál piros)

    MB20-B Range Rover Police Patrol (Vajszínű, Fehér, Arany, Kék, Zöld) – többféle pepita csíkkal

    MB23-A Volkswagen Camper Dormobile (Almazöld, Narancs, Fehér – Pizza tamponnyomással)

    MB25-A Ford Cortina (Fehér, Ezüst, Piros)

    MB27-A Mercedes 230SL (Ezüst, Metál piros)

    MB39-B Rolls-Royce Silver Shadow (Vörös, Metál piros)

    MB41-A Ford GT 40 (Sárga, Ezüst, Fehér, Piros, Kék) – mindegyik csíkkal a motorháztetőn

    MB45-B BMW 3.0 CSL (Kék, Narancs, Ezüstmetál) – 50%-ban BMW jel a motorháztetőn

    MB51-B Citroen SM (Zöld, Kék, Piros, Fehér)

    MB53-C Jeep CJ6 (Piros, Kék, Fehér)

MATCHBOX - Made in Hungary

MATCHBOX - Made in Hungary

A gyártott modellek minőségben elvileg nem különböztek a Matchbox máshol, egyidejűleg gyártott modelljeitől – eltekintve a fentebb már említett „érdekes” kerekű verzióktól –, azonban számos kerék, színárnyalat, és csomagolás variáció előfordult, főleg a CJ6, az AMX Prostocker, a VW Camper, Ford GT tekintetében. A festés minőségében is felfedezhető némi szórás, de még a leggyengébben sikerült példányokat sem neveznénk rossznak.

A korabeli köztudat ezeket a kisautókat – a valósággal ellentétben – igen jó minőségű koppintásnak tekintette, ami nem is lett volna példa nélkül való, hiszen a számos, rettenetes minőségű mellett, igencsak figyelemre méltó színvonalú illegális másolat is készült a korabeli kisipar produkciójában.

MATCHBOX kisautókat két kategóriában is találtok áruházunkban :

! Használt Matchbox és modell !

Matchbox,Corgi,Dinky,Siku...

Vissza